Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

U bent ondernemer en gaat scheiden | Moeten de aandelen van een BV worden verdeeld bij een scheiding?

alesia-kazantceva-XLm6-fPwK5Q-unsplash

Als u ondernemer bent en gaat scheiden, kan dat ook gevolgen hebben voor de eigen onderneming. Er zijn verschillende aspecten die in deze situatie invloed kunnen hebben op de scheidingsprocedure. We lichten in dit blog een aantal belangrijke zaken toe en vertellen hoe wij binnen Küppers & Odekerken ondersteuning kunnen bieden tijdens dit proces. 

 

Waar begint u?

Om te beginnen gaan we na welke huwelijksvorm is gekozen. Als er sprake is van een gemeenschap van goederen of als er huwelijkse voorwaarden zijn met een zogenaamd verrekenbeding, kan het zijn dat er moet worden afgerekend over de waarde van de aandelen met de bijna ex-partner. Wanneer dit de situatie is, komen vaak meteen een aantal vragen naar boven; Wat zijn de aandelen waard? Hoe moeten ze worden gewaardeerd? Moet er altijd direct worden afgerekend? Dit is uiteraard per situatie verschillend, maar we zetten graag de volgende voorbeelden op een rij:

 

 • Als er sprake is van een gemeenschap van goederen, is het in beginsel zo dat de waarde van de aandelen bij helfte moeten worden verdeeld. 
 • Als er sprake is van huwelijkse voorwaarden is het afhankelijk van welke huwelijkse voorwaarden partijen overeengekomen zijn. 
 • Bij een zogenaamde algehele uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen hoeft er in het beginsel niet te worden afgerekend. Indien de onderneming op naam van één van de twee staat blijft de onderneming en de waarde daarvan gewoon bij de partij op wiens naam die onderneming staat. 
 • Is er in de huwelijkse voorwaarden echter een algehele uitsluiting samen met een zogenaamd periodiek verrekenbeding overeengekomen, dan ontstaat er een situatie waarin (een deel van) de waarde moet worden afgerekend met de andere partij. 

 

Hoe wordt de waarde van de aandelen bepaald?

Er zijn verschillende manieren om de waarde van aandelen te berekenen. We bespreken de meest voorkomende:

 

 • Zo is er bijvoorbeeld de intrinsieke waardering. Bij deze wijze van waardering wordt de som van de waarde van alle activa verrekend met de waarde van alle passiva die niet tot het eigen vermogen behoren.  
 • Waarderen kan ook op basis van rentabiliteitswaarde. In dit geval wordt de contante waarde van het winstniveau met behulp van een rentevoet berekend. De huidige winst is dan maatgevend voor het winstniveau voor de toekomst. 
 • Bij de Goodwill Method wordt zowel de intrinsieke waarde als de genormaliseerde winst betrokken.  
 • De Discounted Cash Flow Methode (DCF) wordt steeds populairder. Men kijkt in deze situatie naar de kasstromen in plaats van de netto resultaten.

 

Advies op maat

Dit blog is bedoeld om een beeld te schetsen welke uitgangspunten belangrijk kunnen zijn. Elke situatie is uniek en dat vraagt om een gedegen aanpak en advies op maat. Soms kan het in het geval van scheiden met een eigen onderneming zinvol zijn bijvoorbeeld een accountant of een zogenaamde valuator (een financieel deskundige die gespecialiseerd is in de bepaling van de waarde van een onderneming) te betrekken. 

De gespecialiseerde familierecht advocaten van Küppers & Odekerken werken nauw samen met de beste deskundigen op dit vakgebied en zijn in staat om de juiste rapportage in de procedure of mediation in te brengen. We zijn ook in staat om deze rapportage te duiden en aan een rechter over te brengen. 

 

 Meer informatie

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 076 561 12 65 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij Küppers & Odekerken zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen waar een eigen onderneming bij betrokken is. 

Een internationale echtscheiding is complex. Waar ...
U bent ondernemer en gaat scheiden!
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl