Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Wijziging partneralimentatie

Partneralimentatie

Op 1 januari 2020 verandert er iets structureels op het gebied van partneralimentatie. Indien het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend ná 1 januari 2020 geldt als hoofdregel dat de maximale partneralimentatietermijn van 12 jaar naar 5 jaar gaat. Er zijn echter uitzonderingen!

 Een belangrijke verandering die wordt genoemd is de verkorting van de duur van de partneralimentatie. In de kern komt het er op neer dat de maximale termijn van partneralimentatie wordt verlaagd van 12 naar 5 jaar. Of er in uw geval sprake is van een verkorting van de partneralimentatie termijn is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder een opsomming van veel voorkomende do's en don'ts:

 • De duur van het huwelijk

 • De zorg voor de kinderen

 • Uw eigen leeftijd

 • Het aantal jaren dat u verwijderd bent van uw AOW-gerechtigde leeftijd

Aan de hand van onderstaande omstandigheden zal ik een aantal nieuwe uitkomsten bespreken: 

 • Duurde het huwelijk korter dan 15 jaar en is er geen zorg voor kinderen of zijn de kinderen zijn ouder dan 12 jaar dan geldt na  1 januari een maximale termijn van 5 jaar.

 • Duurde het huwelijk korter dan 15 jaar en is er zorg voor kinderen onder de 12 jaar dan is de maximale termijn gelijk aan het tijdstip waarop het jongste kind 12 jaar wordt. Voor deze laatste situatie een voorbeeld: U bent 12 jaar gehuwd en heeft de zorg voor 3 kinderen in de leeftijd van 4, 7 en 9 jaar. Uw maximale termijn partneralimentatie is dan 8 jaar. 

 • Duurde het huwelijk langer dan 15 jaar en bereikt u binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd dan is uw termijn partneralimentatie de termijn tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd met een maximum van 10 jaar.

 • Duurde het huwelijk langer dan 15 jaar en bereikt u niet binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd dan is bepalend of u vóór of na 1 januari 1970 geboren bent. Bent u vóór 1 januari 1970 geboren dan is uw termijn partneralimentatie maximaal 10 jaar na 1 januari 1970  is uw maximale termijn partneralimentatie 5 jaar.

Maak een afspraak op het kantoor van Küppers & Odekerken, wij kunnen u de ins and outs duidelijk maken.

Echtscheiding met internationale kenmerken
Hypotheekrenteaftrek bij scheiding: hoe voorkom je...
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  F 076-5656289

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl