Wat betekent een scheiding voor mijn onderneming

Scheiding-en-onderneming

Wanneer u een eigen bedrijf heeft kan een scheiding ingewikkeld lijken. Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd of heeft u huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding dat niet is nagekomen dan kan het zijn dat u de waarde van uw bedrijf moet delen met uw ex- echtgenoot.
Wat is dan redelijk? Waar heeft uw ex-echtgenoot recht op?
Deze vragen zijn niet zomaar te beantwoorden en afhankelijk van een aantal aspecten: heeft de BV een rekening courant schuld? Is er pensioen in eigen beheer opgebouwd? Hoeveel reserve dient de BV aan te houden? Zomaar een aantal vragen die moeten worden meegenomen bij de eventuele verdeling van de waarde van de aandelen.

Relatie verdelen en rc-schuld

De rc schuld is een persoonlijke schuld van u als ondernemer aan de BV. U zult die schuld moeten terugbetalen aan de BV in de toekomst. Die schuld is vaak opgebouwd door beide echtgenoten en beide echtgenoten zijn daar dan ook verantwoordelijk voor. Deze rc-schuld drukt dus op de waarde van de aandelen.

Relatie verdelen en pensioen in eigen beheer

De pensioenpot in eigen beheer vertegenwoordigt vanzelfsprekend ook een waarde. Deze pot zal op pensioengerechtigde leeftijd gedeeld worden met de ex-echtgenoot. Let er op dat deze bij de waardering van de aandelen niet wordt meegerekend!

Relatie verdelen en partneralimentatie

De onderneming is de bron voor het betalen van partneralimentatie. Als de onderneming na uitkering van de helft van de waarde van de aandelen geen bestaansrecht meer heeft is het niet reëel om een dergelijke verdeling toe te passen. Het is dus niet altijd juist om de helft van de waarde van de aandelen af te rekenen.

Hulp van één deskundige

Met name voor ondernemers of hun ex-echtgenoot is het belangrijk een deskundig adviseur in de arm te nemen: een adviseur die oog heeft voor de hierboven genoemde aspecten, die allemaal met elkaar te maken hebben. Laat u adviseren over alle aspecten die de onderneming raken. De advocaat-mediators van Küppers & Odekerken zijn deskundig op al deze aspecten en werken bovendien nauw samen met deskundigen op financieel en fiscaal gebied omdat het van groot belang is dat de adviezen op elkaar worden afgestemd.

Interview Advocatenblad: nieuwe vFAS gedragsregels
Ik wil scheiden, wat moet ik doen?