Het verplicht moeten sluiten van een onderneming komt in verband met het uitbreken van het coronavirus dezer dagen helaas veelvuldig voor.
Het directe gevolg op korte of wat langere termijn kan zijn dat het inkomen van de alimentatieplichtige zakt, waardoor er een betalingsonmacht kan ontstaan voor het betalen van de door de rechtbank opgelegde of in een convenant overeengekomen bedrag aan partneralimentatie.
Vanzelfsprekend zult u hierover eerst in overleg moeten gaan met uw ex-partner. Het niet meer kunnen betalen of het betalen van een lager bedrag aan alimentatie heeft immers ook directe gevolgen voor uw ex. Komt u er samen niet uit, dan kunnen de verhoudingen escaleren hetgeen niet in het belang van alle betrokkenen is.
Küppers & Odekerken adviseert een rekensessie door een van onze gespecialiseerde advocaten. De ene onderneming is de andere niet en het is belangrijk om niet alleen de korte termijn, maar ook om de wat langere termijn in de berekening te betrekken. Daarnaast zal mogelijk ook rekening worden gehouden met de belangen van de ex-partner. Soms is het niet redelijk om alleen naar de cijfers te kijken. De ex-partner heeft zijn/haar financiële situatie afgestemd op basis van de beschikking van de rechter of de afspraken in het convenant.
Mocht onderling overleg niet mogelijk zijn, dan kan een wijzigingsverzoek bij de rechtbank worden ingediend in combinatie met een overleg met het LBIO.
Het LBIO heeft in een gesprek met Küppers & Odekerken Advocaten laten weten dat zij proberen enige coulance te betrachten wanneer duidelijk wordt dat er sprake is van een (tijdelijke) betalingsonmacht.
Wilt u meer weten over vermindering van inkomen door het coronavirus? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.