Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Van conflicten naar samenwerking: de kracht van Parenting Coordination

KO_De-kracht-van-PC

Het komt regelmatig voor dat ex-partners een afspraak maken op mijn kantoor, zelfs geruime tijd na de voltooiing van hun echtscheiding. De reden is dat ze na de afwikkeling van de scheiding toch weer aanlopen tegen een probleem met hun ex-partner over bijvoorbeeld de uitvoering van de zorgregeling of het ouderschapsplan.


Een voorbeeld uit de praktijk:

In het ouderschapsplan is afgesproken dat de kinderen ieder één kerstdag bij de ouders doorbrengen. De vader wil dit jaar echter gaan skiën waardoor hij of de kinderen helemaal niet heeft met kerst of juist allebei de dagen. De moeder wil dat de afspraak in het ouderschapsplan wordt nageleefd.

 

De advocaat die hun zaak destijds heeft behandeld kan dit soort “kleine” kwesties niet altijd snel recht trekken en het is vaak te kostbaar om een hele procedure op te tuigen. Toch is het heel belangrijk dat er een oplossing wordt gevonden. Soms kunnen deze ‘kleine’ kwesties namelijk uitmonden in enorme irritaties en een verslechtering van de relaties als ouders tot gevolg hebben. 

 

Een mediationtraject kan als een te zwaar middel worden gezien en bovendien heb je daarvoor de instemming van beide ex-partners nodig. Ex-partners hebben het liefst zo snel mogelijk een oplossing en kiezen dus voor een andere benadering

In 2019 is via de VU Law Academy de eerste opleiding tot Parenting Coordinator (PC) in Nederland gestart nadat er in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika al grote successen mee waren behaald. 

 

Wat houdt de PC eigenlijk in? Een PC faciliteert ouders in het bereiken van een oplossing tijdens bijeenkomsten over kleine geschillen met betrekking tot de zorgregeling, of neemt, na toestemming van de ouders, beslissingen in het belang van het kind. Parenting Coordination is hierdoor een vlotte en toegankelijke vorm van conflictoplossing.

 

De PC kan een voorstel of een aanbeveling doen of zelfs een bindend advies geven. Hiervoor zullen ouders vooraf hun toestemming verlenen. De PC gebruikt conflicthanteringstechnieken en heeft ervaring met complexe scheidingszaken. Bovendien biedt de PC psycho-educatie over de positie van de kinderen en kan contact opnemen met personen die bij het gezin betrokken zijn.

 

Hierdoor wordt voorkomen dat discussies voortduren dan wel kostbare procedures worden gevoerd. Inmiddels zijn er Nederlandse richtlijnen opgesteld en de eerste zaken zijn doorverwezen.

 

De oprichting van de Stichting Parenting Coordination is in volle gang en richt zich op de verdere ontwikkeling van de Parenting Coordinator. Ik heb dit jaar de opleiding afgerond aan de VU en beschouw dit als een waardevolle toevoeging voor mijn praktijk. Nieuwsgierig geworden? Neem voor meer informatie contact op met mijn kantoor Küppers & Odekerken.

 De complexiteit van scheiden met verschillende nat...
Linda is Parenting Coordinator. Wat is het en voor...

Related Posts

 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl