Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

TRENDS IN SCHEIDINGEN

LinkedIn-visual-KO_210123

Enkele weken geleden hebben we een poll geplaatst met de vraag of jullie denken dat het aantal scheidingen de laatste jaren:

a)     is toegenomen

b)     is afgenomen 

c)     gelijk is gebleven

 

We hadden beloofd om de uitkomst met jullie te delen. We zijn niet verrast over de uitkomst: de meeste stemmers dachten dat het aantal scheidingen de laatste jaren is toegenomen. Maar niets is minder waar! In werkelijkheid is het aantal scheidingen gedaald. 

Het aantal scheidingen neemt al zeven jaar op rij af. Wie had dat gedacht met alle uitdagingen die partners en gezinnen de laatste jaren voor hun kiezen hebben gekregen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de corona pandemie. Dit zette ons leven op z’n kop en kon behoorlijk wat druk zetten op een relatie: 24/7 samen thuis, werken én tegelijkertijd voor de kinderen zorgen, het sociale leven op een laag pitje, misschien je baan of je bedrijf onder druk door noodgedwongen sluitingen en misschien zelfs wel een ouder of grootouder ernstig ziek (of erger). Fijn was anders. 

Het leven wordt ons soms niet gemakkelijk gemaakt. Toch zijn er redenen waarom het aantal echtscheidingen daalt. 

Dit heeft er onder andere mee te maken dat er sprake is van een vergrijzing, het feit dat jongere generaties minder snel trouwen en daarnaast ook pas op latere leeftijd trouwen. Zodoende bestaan de huwelijken voor een belangrijk deel uit stellen die al jaren gehuwd zijn, maar juist díe stellen besluiten minder snel om te scheiden. Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per 1.000 huwelijken. In 2021 strandden 7,8 van de 1.000 huwelijken.

Enig idee hoeveel partners met kinderen getrouwd zijn? Van de stellen die in 1998 een kind kregen was toen nog 85% getrouwd. Van de stellen die in 2016 een kind kregen was nog maar 54% getrouwd (38% woonden samen en bijna 8% had een geregistreerd partnerschap). 

Verder is uit onderzoek van het CBS gebleken dat ouders die ongehuwd samenwoonden na zes jaar ruim 16% uit elkaar gaat. Dit percentage ligt veel lager bij ouders die zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebben. 

 

Procedure of mediation
Een internationale echtscheiding is complex. Waar ...
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl