Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Stiekem samenwonen met je nieuwe partner, dat kan je duur komen te staan!

Samenwonen-met-nieuwe-partner

Laatst las ik over een spraakmakende zaak. Een man had een recherchebureau opdracht gegeven om een onderzoek te verrichten naar het doen en laten van zijn ex-echtgenote.

In het bijzonder om een antwoord te krijgen op de vraag of zij al dan niet samenwoonde met haar nieuwe partner en tevens om meer informatie te krijgen over haar inkomsten. Reden voor dat onderzoek was dat de man alimentatie was verschuldigd aan zijn ex.

Op het moment dat kon worden vastgesteld dat de ex-vrouw samenwoonde met haar nieuwe partner, zou de man op grond van artikel 1:160 BW geen partneralimentatie meer aan zijn ex-vrouw hoeven te betalen. En ook als er geen sprake zou zijn van samenwonen, dan zou een hoger inkomen van de vrouw wellicht aanleiding zijn om de partneralimentatie naar beneden bij te stellen.

  

Inschakelen recherchebureau

Die twee aspecten had de man eerst schriftelijk aan de vrouw voorgelegd. Daarop heeft zij niet gereageerd. Vervolgens heeft de man besloten het recherchebureau in te schakelen. Nadat deze een rapport had uitgebracht aan de man, is hij een gerechtelijke procedure gestart. In die procedure heeft de vrouw erkend dat zij samenwoonde. Daarmee stond vast dat de man geen partneralimentatie meer aan de vrouw hoefde te betalen. Echter, daarmee was de strijd nog niet gestreden.

 

Kosten onderzoek

De man had namelijk ook verzocht om de kosten voor het recherchebureau door de vrouw aan hem te vergoeden. Het ging om een bedrag van bijna € 10.000,--. De rechtbank had de man in het gelijk gesteld. De vrouw was het niet met dat oordeel eens. Zij ging in hoger beroep.

 

Uitspraak  van gerechtshof

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch besliste op 14 september 2017. Het hof overwoog dat het toekennen van een (schade)vergoeding aan een dubbele redelijkheidstoets is onderworpen: (1) zowel het inschakelen van een recherchebureau als (2) de daardoor gemaakte kosten moeten redelijk zijn. Vastgesteld werd dat de man een gerechtvaardigd belang had om een onderzoek te laten instellen. Ook het aantal uren dat het recherchebureau aan het onderzoek had besteed achtte het hof niet buitensporig veel, zodat de beslissing van de rechtbank in stand bleef en de vrouw dus een bedrag van bijna € 10.000,-- aan de man moest terugbetalen. 

       

Stimulans

In dit geval ging het alleen over de kosten van het rechercheonderzoek. Nu die kosten door de samenwonende ex moeten worden vergoed, zal dit wel een stimulans (moeten) zijn om tijdig de waarheid ter tafel te brengen. In veel gevallen wordt door de ex-partner echter niet verklaard of erkend dat wordt samengewoond (in de zin van artikel 1:160 BW). Dan moet u als alimentatieplichtige ex-echtgenoot van goede huizen komen, wil u dat boven tafel krijgen.

Mocht u hier meer informatie over willen, neem dan gerust contact met ons op.    

Het huis is verdeeld, maar nog steeds hoofdelijk a...
Ik ben onterfd, wat nu?

Related Posts

 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl