Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Let op fiscale missers na scheiding

belastingdienst2.jpg__1200x0_q49_subsampling-2

Uit recent onderzoek door de belastingdienst is gebleken dat er door ex-partners veel fouten worden gemaakt bij de aangifte van hun belasting en de aanvraag van de verschillende toeslagen na de scheiding. Hierdoor lopen ex-partners het risico om een naheffing van de belastingdienst te krijgen. Ook komt het voor dat fiscale toeslagen worden misgelopen. 

Küppers & Odekerken advocaten adviseert ook na de echtscheidingsprocedure. Zo is het belangrijk om in het jaar van scheiden toch nog samen aangifte te doen en fiscaal partners te blijven. Dat is wettelijk toegestaan en dat schept de mogelijkheid om aftrekposten te verdelen op een manier die voor beiden gunstig kan zijn.

Hieronder een opsomming van veel voorkomende do's en don'ts:  

 

 • U kunt niet meer hypotheekrente aftrekken dan uw eigendomsdeel. Bent u voor de helft eigenaar dan mag u slechts 50% als hypotheekrente aftrekken, ook als u maandelijks het hele bedrag aan rente betaalt. Het andere deel zal u dan als alimentatie kunnen aftrekken.

 

 • U kunt de door u betaalde hypotheekrente niet als alimentatie aftrekken als u daar geen afspraken over maakt met uw ex. Uw ex moet immers het zelfde bedrag als (alimentatie) inkomen opgeven.

 

 • Door een scheiding verandert er financieel veel: er wordt al of geen parnteralimentatie betaalt. Soms is het allemaal nog niet helder en worden er al wel toeslagen toegekend op basis van een onzeker inkomen. Wees hier alert op: als het inkomen achteraf niet juist is ingeschat kunt u het teveel ontvangen gewoon terugbetalen.

 

 • Een voorwaarde om voor een toeslag in aanmerking te komen is o.a. dat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend. Soms is het dus belangrijk dat eerst het verzoekschrift wordt ingediend voordat er verder wordt onderhandeld: dit kan financieel gezien veel uitmaken. Ook geldt vaak dat ex partners niet meer op hetzelfde adres zijn ingeschreven. Let hierop voordat de toeslag wordt aangevraagd.

 

 • Kinderen kunnen maar bij één van de twee ouders ingeschreven staan. Om allebei in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moeten zij duidelijk aantonen dat er sprake is van een co-ouderschap: een ouderschapsplan is een belangrijk bewijsmiddel.

 

 • De ouder die de kinderbijslag krijgt ontvangt ook het kindgebonden budget, als aan de voorwaarden wordt voldaan. Omdat kindgebonden budget afhankelijk is van het inkomen van de ontvanger is het belangrijk om hier vooraf rekening mee te houden.

 

 • Een toeslag is een voorschot en wordt pas aan het einde van het jaar definitief vastgesteld. Het kan dus zijn dat er aan het einde van het jaar dat de scheiding plaatsvond, bij één van de twee nog een terugvordering plaats vindt. Het is belangrijk dat dit wordt meegenomen in de afwikkeling en niet vergeten wordt.  
Hypotheekrenteaftrek bij scheiding: hoe voorkom je...
Eerste Kamer stemt voor wetsontwerp wijziging term...
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  F 076-5656289

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl