Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Krijg ik mijn schenking terug bij einde huwelijk?

Schenking-einde-huwelijk

Het komt nogal eens voor dat er tijdens het huwelijk geld wordt geschonken en dit geld op de gemeenschappelijke rekening wordt gestort. Aan het eind van het huwelijk is dat geld er niet meer, het is opgegaan aan bijvoorbeeld een mooie reis of vermengd met het saldo op de gemeenschappelijke rekening. 

 

Als het om een aanzienlijk bedrag gaat, is het niet gek dat de echtgenoot die het geld geschonken heeft gekregen zich afvraagt of hij dit geld terug kan vorderen van de ander. Met name als de schenker onder uitsluiting heeft geschonken, met andere woorden als de schenker niet wilde dat het geld in de gemeenschap zou komen.

 

Toch is de bovengenoemde vraag niet zo makkelijk te beantwoorden althans dat vinden de Gerechtshoven in Nederland niet. Zo vindt het Gerechtshof in Den Haag dat dit geld terug moet in de gemeenschap, tenzij kan worden aangetoond dat degene die het geld geschonken heeft gekregen het geld aan privé uitgaven heeft besteed.

 

Het Gerechtshof Den Bosch is echter een andere mening toegedaan: het geld hoeft niet terug. Als het geld is besteed aan bijvoorbeeld een gezamenlijk reis en overduidelijk is dat die reis niet zonder het geschonken zou zijn ondernomen vindt geen terugbetaling plaats. 

 

Wij wachten met smart op een uitspraak van de Hoge Raad.

De zeven wetten van de liefde
Het huis is verdeeld, maar nog steeds hoofdelijk a...

Related Posts

 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl