Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Koop nieuwe woning tijdens echtscheidingsprocedure

woning kopen bij echtscheiding

Het komt nog wel eens voor dat één van de twee aanstaande exen een eigen woning wil aankopen in de periode dat de echtscheidingsprocedure nog niet is afgesloten. De eerste vraag die dan speelt is of dat mogelijk is en de tweede vraag is wat dan het gevolg is van die aankoop. De vraag of het mogelijk is, is eenvoudig te beantwoorden. In principe heeft u geen toestemming van uw echtgenoot nodig.

 

Gevolgen van het aankopen van een woning

 

Wat is nu het gevolg van die aankoop (en levering aan u)? Het is afhankelijk van het huwelijksvermogensstelsel wat u bent overeengekomen. Indien u huwelijkse voorwaarden overeengekomen bent met een algehele uitsluiting, dan zal die woning uw privé eigendom worden. Wanneer u echter in gemeenschap van goederen gehuwd bent, ligt het iets ingewikkelder. Op het moment dat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend, eindigt de gemeenschap van goederen. Althans, dan wordt die gemeenschap van goederen als het ware bevroren. Feitelijk betekent dat dan dat die woning niet in de gemeenschap valt, maar privé bezit wordt. Wanneer u echter uiteindelijk toch niet gaat scheiden, zal die woning weer wel met terugwerkende kracht in de gemeenschap vallen.

 

Indien de woning aan u geleverd wordt op het moment dat het echtscheidingsverzoek nog niet is ingediend, zal die woning in de gemeenschap vallen en zult u samen met uw bijna-ex eigenaar worden van de woning. Het is dus heel erg belangrijk dat u goed oppast wanneer u ten tijde van de echtscheiding een woning aankoopt of geleverd krijgt.

 

Overigens kan de hypotheekverstrekker wel vaak terughoudend opstellen in deze fase met het verstrekken van een hypotheek. De hypotheekverstrekker wil immers graag weten hoeveel partneralimentatie u eventueel moet betalen en of er een overwaarde uit de voormalige echtelijke woning vrijkomt. Zonder een convenant is de hypotheekverstrekker dan ook vaak niet bereid om voor u een offerte uit te brengen.

 

 

Woonlast van de nieuwe woning meenemen in de draagkrachtberekening

 

Wanneer u een nieuwe woning heeft aangekocht en daar hypotheeklasten voor betaalt of wanneer u een nieuwe woning huurt en daar een huursom voor betaalt, is het belangrijk om te weten of deze nieuwe woonlast ook als last mag worden meegenomen in de draagkrachtberekening van de partneralimentatie voor uw ex. Dat is inderdaad zo. Deze woonlasten zijn inderdaad beiden van invloed op de partneralimentatie. Ook als de nieuwe woonlast naast de woonlasten van de echtelijke woning wordt voldaan. Het komt dus regelmatig voor dat twee draagkrachtberekeningen moeten worden gemaakt: een draagkrachtberekening voor de periode tot aan de verdeling van de echtelijke woning waarbij zowel de woonlasten voor de echtelijke woning en uw nieuwe eigen woonlast wordt meegenomen en een draagkrachtberekening voor de periode dat de echtelijke woning is verdeeld en alleen de woonlast voor de nieuwe woning wordt meegenomen.

 

Bij het vaststellen van de nieuwe woonlast en het meenemen van de nieuwe woonlast in de draagkrachtberekening is het overigens wel belangrijk vast te houden aan de voorwaarde die de Werkgroep alimentatienormen heeft gesteld aan de hoogte van die woonlast. De woonlast mag namelijk niet meer dan 30% van het netto besteedbaar inkomen bedragen. Gaat u daar overheen, dan kan een korting worden toegepast in de draagkrachtberekening. Dat is overigens ook wel logisch, omdat u min of meer zelf kan beslissen hoe hoog uw woonlast is. Wanneer u besluit om meer af te lossen op uw hypotheek, neemt uw woonlast toe en dat heeft dan weer directe invloed op de berekening van de partneralimentatie. Om te voorkomen dat er extreem hoge woonlasten overeengekomen worden, wordt de hierboven genoemde beperking als voorwaarde gesteld. Let u daar dus goed op.

 

Heeft u vragen over het kopen van een woning tijdens de echtscheidingsprocedure? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u hier graag bij.

Nooit gedacht dat het zover zou komen...
Ouderverstoting
  • Küppers & Odekerken Advocaten

    Ginnekenweg 185

    4835 NA Breda

    T 076-5611265

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    kuppersodekerken.nl