Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Ik wil scheiden, wat moet ik doen?

Ik-wil-scheiden

Stap 1: Zorg dat u deskundige hulp zoekt als u wilt scheiden. 

Inmiddels ziet u op internet door de bomen het bos niet meer: mediators, advocaten, adviseurs zij bieden allemaal hun hulp aan. Vaak tegen een laag all-in tarief.

Een ding is belangrijk te onthouden als u op zoek gaat. Zorg u dat u bij een deskundige aan tafel komt die zowel gespecialiseerd is in de juridische, en financiële aspecten van de echtscheiding en daarnaast de vaardigheden heeft naar uw toekomstig belang te kijken: vragen als hoe kan ik verder, hoe kunnen mijn kinderen verder zijn daarbij belangrijk. Een vFAS advocaat mediator is zo’n gespecialiseerde adviseur. Kijkt u op de site van de vFAS (www.vFAS.nl) voor nadere informatie. Zowel Linda Küppers als Sanne Odekerken zijn beiden vFAS advocaat mediator.

Een scheiding kan vaak niet via modellen geregeld worden. De ene scheiding is immers de andere niet. De complexiteit van een scheiding is soms enorm en een onjuiste beoordeling kan veel schade toebrengen aan ex-partners.

 

Stap 2: Bedenk op welke wijze u uw scheiding wenst af te wikkelen: via mediation of met een eigen advocaat. 

Wanneer u uw scheiding in onderling overleg wenst af te wikkelen kiest u voor mediation of voor overlegscheiden.  In beide gevallen hoeft u niet naar de rechter en worden uw afspraken met uw ex partner vastgelegd in een convenant en/of ouderschapsplan.

In mediation start u met ėėn mediator , terwijl u in het overlegscheiden traject standaard start met twee adviseurs een coach en een financieel adviseur. Dat een dergelijk proces kostbaarder is dan het trajact met één mediator is evident, maar in sommige gevallen biedt het uitkomst: wanneer beide partners  behoefte hebben aan een team van deskundigen om wat voor reden ook.

Küppers & Odekerken Advocaten heeft veel ervaring met beide trajecten, maar zal u nooit automatisch een kostbaar traject adviseren. In een eerste kennismakingsgesprek is al snel duidelijk wat voor u het best te lopen traject zal zijn.

Wanneer blijkt dat u dan wel uw partner niet bereid is om de gevolgen van de scheiding in onderling overleg af te wikkelen heeft u een eigen advocaat nodig die u begeleidt en adviseert in de scheidingsprocedure. Ook dan is het niet per definitie zo dat u vervolgens in een vecht scheidingstraject verzeilt raakt. Het is in uw belang dat er een goede strategie wordt uitgestippeld en dat u daar waar mogelijk in overleg blijft met uw ex-partner en zijn/haar advocaat.

 

Stap 3: Verzamel de gegevens die u nodig heeft om tot een afwikkeling van de echtscheiding te komen. 

Aan het einde van een eerste gesprek met uw adcocaat/mediator zal gevraagd worden gegevens te verzamelen  die van belang zijn om u optimaal te kunnen adviseren. Deze gegevens heeft u in ieder geval nodig.

 

Stap 4:  Denk na over een ouderschapsplan voor de kinderen. 

Het  is belangrijk om als ouders van uw kinderen afspraken te maken over het hoofdverblijf van de kinderen en de verdeling van de zorg voor de kinderen. Het is belangrijk dat u de kinderen hier op een leeftijdsadequate wijze bij betrekt. Als dat samen niet lukt, roept u de hulp in van een professional. Zo’n professional vindt u bij Küppers & Odekerken Advocaten.

 

Stap 5: Denk na over de wijze waarop het gemeenschappelijk vermogen moet worden verdeeld en of er sprake is van partneralimentatie. 

Zorg ervoor dat u goed geadviseerd wordt.  Indien u overeenstemming bereikt kunnen de afspraken in een zogenaamd echtscheidingsconvenant worden verwoord.  De rechter kan die afspraken vervolgens eenvoudig samen met de echtscheiding in een beslissing bekrachtigen. Als er geen overeenstemming komt zal de advocaat deze zaken samen met het verzoek tot echtscheiding aan de rechter kunnen voorleggen die over deze zaken dan vervolgens een beslissing neemt.

 

Stap 6: Als de rechter een beslissing heeft genomen over de echtscheiding en nevenverzoeken bent u nog niet formeel gescheiden.

Dit is pas het geval als u een zogenaamde akte van berusting heeft ondertekend. Met die akte kan uw advocaat de beslissing van de rechter inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Na inschrijving bent u formeel gescheiden.

Wat betekent een scheiding voor mijn onderneming

Related Posts

 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl