Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Het cruciale belang van een actueel testament: waarom updaten zo belangrijk is

Schermafbeelding-2023-09-21-om-22.36.54

Naarmate het leven verandering brengt, is het gemakkelijk om het belang van het bijwerken van je testament uit het oog te verliezen. Toch is het up-to-date houden van je testament essentieel om ervoor te zorgen dat je wensen en belangen worden gerespecteerd na je overlijden. In dit blogartikel duiken we dieper in op waarom het cruciaal is om je testament regelmatig bij te werken, en hoe veranderingen in familieomstandigheden, vermogen en wetgeving van invloed kunnen zijn op de uitvoering ervan. 

 

 

 

Veranderende familiezaken en relaties

Familieomstandigheden zijn onderhevig aan veranderingen. Geboortes, huwelijken, scheidingen en overlijdens kunnen allemaal van invloed zijn op wie je wilt begunstigen in je testament. Een kind of kleinkind dat na het opstellen van je vorige testament is geboren kan worden overgeslagen als je testament niet is bijgewerkt. Ook kunnen veranderende familierelaties, zoals het hertrouwen van een weduwe of weduwnaar, ook de verdeling van je bezittingen beïnvloeden. 

 

Vermogenswijzigingen en nieuwe bezittingen

Je financiële situatie kan in de loop van de tijd ook veranderen. Een toename van je vermogen, investeringen, onroerend goed en andere bezittingen kan vragen oproepen over hoe je deze wilt verdelen onder je erfgenamen. Het bijwerken van je testament geeft je kans om je nieuwe financiële situatie nauwkeurig weer te geven en ervoor te zorgen dat je erfenis overeenkomt met je huidige wensen. 

 

Wijzigingen in de wetgeving

De wettelijke regels in het erfrecht kunnen in de loop der jaren veranderen. Wat vroeger rechtsgeldig was, kan nu mogelijk niet meer voldoen aan de huidige wettelijke vereisten of kan vragen oproepen over de wijze waarop de oude regels heden ten dage moeten worden uitgelegd. Door je testament regelmatig te herzien, kun je ervoor zorgen dat het in overeenstemming is met de meest recente wetgeving, waardoor je de kans verkleint dat er na het overlijden discussie ontstaat over de uitvoering van het testament.

 

Het risico van verouderde testamenten

Het niet bijwerken van je testament kan ernstige gevolgen hebben. Oude testamenten kunnen leiden tot verwarring, ruzies tussen erfgenamen en mogelijk gerechtelijke procedures om de geldigheid en de interpretatie ervan vast te stellen. Dit kan niet alleen emotioneel belastend zijn voor je dierbaren, maar het kan ook juridische kosten met zich meebrengen. 

 

Conclusie

Het bijwerken van je testament moet geen eenmalige gebeurtenis zijn, maar eerder een doorlopend proces dat overeenkomt met de veranderingen in je leven. Door je testament regelmatig te herzien en aan te passen aan nieuwe omstandigheden, kun je er zeker van zijn dat je wensen en belangen worden gerespecteerd en dat je een duurzame erfenis achterlaat voor je geliefden. Bij Küppers en Odekerken zijn wij gespecialiseerd in erfrecht. Alhoewel het opstellen en passeren van een testament is voorbehouden aan de notaris, denken wij je graag mee over de verschillende opties en de uitwerking hiervan op papier, zodat er een testament ontstaat dat nauwkeurig weerspiegelt wat jij voor ogen hebt. 

 

 

Linda is Parenting Coordinator. Wat is het en voor...
Financiële uitdagingen bij scheidingen van onderne...
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl