Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Financiële uitdagingen bij scheidingen van ondernemers

Schermafbeelding-2023-08-08-om-11.59.33

 

Het einde van een huwelijk is vaak een emotioneel en moeilijk proces, zelfs wanneer beiden het er over eens zijn dat het onvermijdelijk is. Opvallend genoeg lijken discussies rondom echtscheidingen vaak heviger te zijn wanneer er beslissingen moeten worden genomen over financiële belangen. Dit fenomeen is ook te zien bij scheidingen waarbij een van de partners ondernemer is. De waarde van de aandelen in de onderneming en de hoogte van partner- en kinderalimentatie kunnen bronnen van hevige discussies zijn. Het eerder nog gemeenschappelijk belang wordt steeds meer een eigen belang. Waarschijnlijk niet meer dan menselijk, maar toch opvallend.

 

In tegenstelling tot werknemers, wiens inkomens duidelijk worden vastgelegd in salarisstroken en jaaropgaven, is het inkomen van een ondernemer minder eenduidig. Directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) kunnen hun eigen salaris grotendeels bepalen, ongeacht de omzet en winst van het bedrijf. Dit gegeven zorgt vaak voor struikelblokken en geschillen bij echtscheidingen waarin een ondernemer betrokken is. 

 

Verdeling van aandelen

Bij huwelijken in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden met een periodiek verrekenbeding, moet de waarde van de aandelen vaak worden verdeeld of verrekend. Het bepalen van de waarde van deze aandelen kan een uitdaging zijn. Bij Küppers & Odekerken zijn wij gespecialiseerd in scheidingen van en met ondernemers. We hebben veel kennis en affiniteit met de financiële aspecten die komen kijken bij scheidingen van ondernemers en kunnen daarin een gedegen advies geven. In sommige gevallen, zoals bij het bepalen van de waarderingen, kan het inschakelen van de specifieke expertise van een externe partij nuttig zijn. Als ik bij het waarderen van de aandelen namens de ondernemer optreed, kan het samenwerken met een accountant bijvoorbeeld een optie zijn. Wanneer ik echter de partner van de ondernemer vertegenwoordig, kijk ik liever wat verder en adviseer ik in sommige gevallen om een onafhankelijk financieel expert in te schakelen. 

 

Het belang van een gedegen financieel inzicht

Er ontstaan vaak discussies over het salaris dat de ondernemer zichzelf uitkeert als DGA. Het bepalen van een redelijk salaris is van belang bij het vaststellen van de partner alimentatie. Het is belangrijk om als advocaat net iets meer verstand te hebben van financiële zaken dan de gemiddelde jurist.

 

Omdat wij juist op zowel juridisch als financieel vlak veel inhoudelijke kennis hebben, bieden we een unieke mix aan vaardigheden voor onze cliënten. Het inschakelen van financiële experts zoals accountants of fiscalisten kan in sommige gevallen ondersteunend zijn om tot optimale oplossingen te komen. 

Het cruciale belang van een actueel testament: waa...
De emotionele impact van echtscheiding op kinderen
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl