Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Feit of Fabel? Alleen getrouwde stellen kunnen scheiden

Feit-of-Fabel_-Visual_10mei

Het is een veelvoorkomend misverstand dat scheiden alleen mogelijk is voor getrouwde stellen. In werkelijkheid kunnen ook stellen die samenwonen en een geregistreerd partnerschap hebben, uit elkaar gaan en een scheiding aanvragen. Het proces van scheiden kan enigszins verschillen, afhankelijk van de juridische status van het koppel en de afspraken die ze hebben gemaakt over hun relatie. In deze blog zullen we bespreken hoe scheiden werkt voor samenwonende en geregistreerde partners, en welke stappen er genomen moeten worden.

 

Laten we beginnen met samenwonende stellen. Als een samenwonend stel uit elkaar gaat, geldt het algemene civiele recht in plaats van het algemene scheidingsrecht dat bij gehuwde stellen van toepassing is. Waar gehuwde stellen bij een scheiding zonder verdere afspraken alle aangeschafte goederen bij helfte moeten verdelen, moeten samenwonende stellen zelf afspraken maken over de verdeling van goederen en financiële consequenties bij een eventuele scheiding.

Dit kan lastig zijn, vooral als het bijvoorbeeld gaat om de inboedel waarbij het niet altijd meer duidelijk is wie wat heeft aangeschaft. Een samenlevingscontract kan helpen om duidelijke afspraken te maken en discussies te voorkomen. Bovendien is er bij getrouwde stellen een wettelijke partner alimentatieverplichting, terwijl deze verplichting niet geldt voor samenwonende stellen. Als je gaat samenwonen, is het dus verstandig om dit goed te regelen en afspraken over goederen en financiën vast te leggen in een samenlevingscontract. 

 Voor geregistreerd partnerschap is het proces van scheiden vergelijkbaar met dat van een echtscheiding. Net als bij een echtscheiding moet een geregistreerd partnerschap worden ontbonden door middel van een gerechtelijke procedure. Dit betekent dat een verzoekschrift bij de rechtbank moet worden ingediend. Het verzoekschrift moet de reden van de scheiding aangeven en eventuele afspraken over alimentatie en de verdeling van bezittingen en financiën. Het is wel belangrijk op te merken dat geregistreerd partnerschap ook beëindigd kan worden zonder tussenkomst van een rechter. Dit kan gebeuren als beide partners het eens zijn over de voorwaarden van de scheiding. 


Als de partners het eens zijn over de afspraken kan de procedure relatief snel en eenvoudig verlopen. Als er echter geschillen zijn over de verdelingen, kan het verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen. Een gespecialiseerd familierecht advocaat kan adviseren over de rechten en plichten en kan helpen om afspraken te maken. Als er geschillen zijn, kan een gespecialiseerd familierecht advocaat de partij vertegenwoordigen bij de rechtbank, en kan hij of zij diens belangen behartigen. 

 

 

De emotionele impact van echtscheiding op kinderen
Procedure of mediation
  • Küppers & Odekerken Advocaten

    Ginnekenweg 185

    4835 NA Breda

    T 076-5611265

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    kuppersodekerken.nl