Wanneer u gaat scheiden en er sprake is van een internationaal aspect, bijvoorbeeld een partner met een andere nationaliteit, een huwelijk dat buiten Nederland is gesloten of partners die niet meer in Nederland wonen, zullen er eerst een aantal belangrijke vragen moeten worden gesteld.
-
Welk recht is van toepassing?
Om te beginnen is het belangrijk te onderzoeken welk recht van toepassing is op de echtscheiding, de verdeling van het vermogen, de zorgregeling voor de kinderen en de bijdragen voor kinderen en (ex)partner. Deze informatie is te vinden in verschillende internationale verdragen. Welk verdrag uiteindelijk van toepassing is, zal door een expert op dit gebied moeten worden beoordeeld.
Vragen als: is er een rechtskeuze gemaakt of wat is de eerste huwelijks woonplaats zijn daarbij vaak van essentieel belang als het gaat om het toepasselijk recht voor de verdeling van het vermogen. Küppers & Odekerken heeft deze expertise in huis en heeft veel ervaring met deze complexe vragen.
-
Is een Nederlandse rechter bevoegd?
Ten tweede is het cruciaal om te achterhalen of een Nederlandse rechter überhaupt bevoegd is om te oordelen over bovengenoemde zaken. Het antwoord op die vraag wordt grotendeels gevonden in de verdragen die de verschillende landen, waaronder Nederland, met elkaar zijn aangegaan.
Voor Europese kwesties wordt deze vraag beantwoord in het Brussel II bis verdrag. Een graadmeter is vaak de woonplaats van de partners of van één van hen, althans wanneer het om de echtscheiding gaat.
Als de Nederlandse rechter wel bevoegd is, zal duidelijk moeten worden welk recht toepasselijk is op de verschillende onderwerpen. Het is lang niet altijd zo dat het Nederlands recht van toepassing is. Küppers & Odekerken heeft goede contacten en werkt nauw samen met gespecialiseerde advocaten in diverse landen. De rechtbank zal in ieder geval door ons op de hoogte willen worden gesteld van het ‘vreemde’ recht, indien toepasselijk.
Wanneer de Nederlandse rechter niet bevoegd is, moet de Nederlandse rechter zich onbevoegd verklaren en zal de procedure in het buitenland worden gevoerd.
U kunt zich voorstellen dat het nogal wat uitmaakt of het Nederlands recht van toepassing is (dat een gemeenschap van goederen kent als er geen andere afspraken zijn gemaakt) of dat het buitenlands recht geldt, waarbij in sommige gevallen een algehele uitsluiting van vermogen ontstaat. Als een van de partners een groot vermogen heeft en de ander niet, zal de laatstgenoemde partij graag uitkomen op het Nederlands recht.
Zaak uit de praktijk
In onze praktijk krijgen we regelmatig te maken met echtscheidingen waarbij een internationaal aspect ten grondslag ligt. Om de complexiteit van dit soort zaken te illustreren, beschrijven wij hieronder een recente zaak uit de praktijk.
Een cliënte met Chileense afkomst is gehuwd met een Nederlandse man in Chili. De man, een succesvol zakenman, heeft gedurende het huwelijk van 20 jaar veel vermogen opgebouwd. Na verschillende steden te hebben aangedaan (Spanje, Luxemburg etc.) zijn ze uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. De scheiding wordt uiteindelijk dan ook in Nederland aangevraagd.
Omdat ze al geruime tijd in Nederland wonen, is de rechter bevoegd om de echtscheiding voort te zetten om over het echtscheidingsverzoek en de verdeling van het vermogen te beslissen. Er ontstaat een grote discussie welk recht er in deze zaak van toepassing is op het huwelijksvermogen, omdat er tijdens het sluiten van het huwelijk niets geregeld is. Wel bezitten zij huizen in Luxemburg, Chili en Spanje. Deze staan allemaal op naam van meneer. De cliënte zorgde voor de kinderen en meneer zorgde voor het inkomen.
Gezien de verschillende landen van herkomst ontstaat er discussie hoe het vermogen verdeeld zou moeten worden. Vanuit het perspectief van meneer zou er gekozen moeten worden voor het recht uit het land waar zij gehuwd zijn, waarbij de cliënte niets zou krijgen. Namens cliënte wordt het standpunt ingenomen dat het land van eerste huwelijksdomicilie leidend zou moeten zijn (Spanje), waarbij ze recht zou hebben op de helft van het vermogen. Ze besluiten deze discussie voor te leggen aan de rechtbank, maar komen de dag voor de behandeling van de zaak samen tot een schikking.
Een Nederlandse rechter mag dus een uitspraak doen met behulp van ‘vreemd’ recht. Hierbij is de rol van de advocaat cruciaal én leidend. De advocaat zal moeten aangeven hoe volgens het ‘vreemde’ recht moet worden beslist.
Bij deze zaak was de toegevoegde waarde van Küppers & Odekerken van essentieel belang. Als er geen wetenschap was van het internationale recht, zou de cliënte mogelijk zonder vermogen geëindigd zijn. Door gedegen onderzoek en expertise op dit vakgebied binnen onze praktijk, heeft de cliënte een aanzienlijk deel van het vermogen gekregen en was zij in staat om een goede zelfstandige start te maken. Denk hierbij aan het kopen van een eigen zelfstandige woning.
Meer informatie
Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 076 561 12 65 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Internationaal familierecht is een complex deelgebied van het familierecht. Bij Küppers & Odekerken zijn we gespecialiseerd in echtscheidingsprocedures waarbij het internationale aspect een rol speelt.