Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

Echtscheiding met internationale kenmerken

Internationale-scheiding

Er is al snel sprake van een echtscheiding met internationale kenmerken. Heeft één van de twee een andere nationaliteit dan de Nederlandse, bent u in het buitenland gehuwd, heeft u vermogen in het buitenland? Allemaal situaties waarin mogelijk een ander recht dan het Nederlands recht zou kunnen worden toegepast of een buitenlandse rechter bevoegd is kennis te nemen van de echtscheiding of de daarmee verbonden afwikkelingsvraag.


Het kan interessant zijn om de echtscheiding en/of afwikkelingsvragen volgens dat buitenlandse recht af te wikkelen: omdat u dat bijvoorbeeld beter uitkomt. Een voorbeeld:

Een Nederlandse man woont samen met zijn Engelse vrouw en twee kinderen in Antwerpen. Hun relatie verslechterd en de man geeft aan te willen scheiden. Hij vraagt zich af of hij in Nederland een verzoek tot echtscheiding kan indienen en of zijn verzoek naar Nederlands recht wordt beoordeeld. Een simpele vraag zo op het eerste gezicht, maar niets is minder waar. Deze twee vragen: is de Nederlandse rechter bevoegd en is het Nederlands recht van toepassing, zullen niet alleen beantwoord moeten worden voor de echtscheiding, maar ook voor de zogenaamde nevenverzoeken, zoals de zorgregeling voor de kinderen, de kinderalimentatie, de partneralimentatie, de verdeling van het huwelijkse vermogen en het pensioen. Het antwoord op de vraag kan worden gevonden in de verschillende verdragen die van toepassing zijn en als er geen verdragen van toepassing zijn wordt teruggevallen op boek 10 van het Burgerlijk Wetboek of het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Het is belangrijk dat u uw echtscheiding met internationale kenmerken laat afwikkelen bij een advocaat die daarin gespecialiseerd is. Dit voorkomt onnodige studie en blunders bij de rechtbank en erger nog een verkeerd advies.

 

Küppers & Odekerken is gespecialiseerd in een echtscheiding met internationale kenmerken. Vraag advies bij Küppers & Odekerken indien u te maken krijgt met een internationale echtscheiding.

De erfenis van dokter K.
Wijziging partneralimentatie
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  F 076-5656289

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl