Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

De emotionele impact van echtscheiding op kinderen

Impact op kinderen

Als ouder is het doorlopen van een echtscheiding een van de moeilijkste en emotionele ervaringen die je kunt doormaken. Je moet niet alleen omgaan met je eigen emoties, maar ook met die van je kinderen. Een echtscheiding kan een diepgaande invloed hebben op de emotionele toestand van kinderen en het is belangrijk om te begrijpen hoe je hen hierin kunt ondersteunen. 


Kinderen kunnen zich vaak schuldig voelen bij een echtscheiding, wat kan leiden tot stress, angst en depressie. Ze kunnen zichzelf de schuld geven van de scheiding, zich zorgen maken dat ze niet meer geliefd worden door beide ouders of ze kunnen het gevoel hebben dat ze een keuze moeten maken tussen ouders. De emotionele impact van een echtscheiding op kinderen is daarom een belangrijk onderdeel dat ouders moeten aanpakken tijdens en na de scheiding. Een van de belangrijkste manieren om de emotionele impact van een echtscheiding op kinderen te verminderen, is door open en eerlijk met hen te communiceren. Kinderen hebben het recht om te weten wat er gebeurt en waarom de echtscheiding plaatsvindt. Praat met hen over wat er gebeurt en leg uit dat het niet hun schuld is. Ouders moeten kinderen verzekeren dat ze van hen houden en er altijd voor hen zullen zijn. 

Een andere manier om de emotionele impact van een echtscheiding op kinderen te verminderen, is door hen te betrekken bij het proces. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld hun mening geven over de regelingen voor de omgangsregeling, terwijl jongere kinderen bijvoorbeeld kunnen helpen met inpakken en verhuizen. Door kinderen te betrekken bij het proces, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze enige controle hebben over de situatie en zich minder machteloos voelen. 

 

Daarnaast kan een mediator een belangrijke rol spelen bij het helpen van ouders om tot overeenstemming te komen over de scheiding en de regelingen voor de kinderen. Een mediator is een neutrale derde partij die kan helpen bij het vinden van oplossingen voor geschillen. Mediators zijn speciaal opgeleid om ouders te helpen hoe om te gaan met emoties en communicatieproblemen die vaak voorkomen bij een echtscheiding. Door hulp van een mediator kunnen ouders een overeenkomst bereiken die in het belang is van zowel de ouders als kinderen. 

Naast communicatie en  betrokkenheid is het ook belangrijk om professionele hulp in te schakelen voor kinderen als dat nodig is. Kinderen kunnen baat hebben bij extra hulp om hen te helpen de emotionele impact van de echtscheiding te verwerken. 


Het begrijpen van de emotionele impact van een echtscheiding op kinderen door ouders is van cruciaal belang. Open communicatie, betrokkenheid van de kinderen en de hulp van een mediator kunnen allemaal helpen bij het minimaliseren van de impact van de scheiding op kinderen. Door deze benadering te combineren, kunnen ouders de beste kans bieden om hun kinderen door deze moeilijke periode heen te helpen. 

Financiële uitdagingen bij scheidingen van onderne...
Feit of Fabel? Alleen getrouwde stellen kunnen sch...
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl