Slide background

MEER WETEN?

Lezen!

Artikelen die aan het denken zetten. Blogs die je scherp houden. Stukken die iedereen zou moeten lezen. Over huizen, kinderen, nieuwe en oude liefdes, leven en dood en alles daar tussenin. We schrijven én delen ze graag omdat we zeker weten dat u er wijzer van wordt. Hier vindt u een selectie die het lezen waard is. En waar niks menselijks vreemd is…

De complexiteit van scheiden met verschillende nationaliteiten en een huwelijk in het buitenland

Schermafbeelding-2024-01-08-om-11.50.24

Een scheiding is altijd een delicate aangelegenheid, maar het wordt nog complexer wanneer twee mensen met verschillende nationaliteiten uit elkaar gaan, vooral als ze in het buitenland zijn getrouwd. Deze situatie brengt unieke juridische uitdagingen met zich mee en vereist gespecialiseerde juridische bijstand. Om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de scheiding juist worden behandeld is het belangrijk dat de advocaat op de hoogte is van het toepasselijk recht dat door middel van verdragen kan worden gevonden. Bij Küppers & Odekerken zijn we gespecialiseerd in deze complexe internationale zaken en ondersteunen u graag bij deze uitdagingen. In deze blog stippen we alvast een paar uitdagingen aan. 

 1. Toepasselijk recht

Een van de eerste uitdagingen bij een internationale scheiding is het bepalen welk rechtsstelsel van toepassing is. Elk land heeft zijn eigen wetten en regels met betrekking tot de echtscheiding, maar nog belangrijker met betrekking tot de wijze waarop het vermogen moet worden verdeeld na scheiding. In Nederland ontstaat er een gemeenschap van goederen als je voor of tijdens het huwelijk geen andere afspraken bij de notaris vastlegt. Dat betekent dat alles wat tijdens het huwelijk is verkregen bij helfte moet worden gedeeld. In Duitsland bestaat het stelsel van vermogensaanwas en dat betekent nu juist dat er niet gedeeld wordt. In Spanje is er geen eenduidig stelsel maar past iedere regio zijn eigen vermogensrecht toe. Wij als ervaren familierecht advocaten kunnen helpen bij het navigeren door deze complexe nationale wetgevingen. Het komt ook weleens voor dat er een discussie kan worden opgeworpen over het toepasselijk recht, vanzelfsprekend als dit in het voordeel is van de cliënt die wordt bijgestaan. 

 

 1.  De bevoegde rechter


Niet altijd is de Nederlandse rechter bevoegd om van het echtscheidingsgeschil of een deel van dit geschil kennis te nemen. Als twee Nederlanders woonachtig in Frankrijk in Nederland willen scheiden kan dat in principe maar zal de Nederlandse rechter zich onbevoegd verklaren om te beslissen over de zorgregeling voor de kinderen. Daar zal een Franse rechter over moeten oordelen. Ook dan regelen wij dat hierover wordt beslist door tussenkomst van een Franse collega.

 1. Erkenning van buitenlandse scheidingen

Bij scheidingen waarbij het huwelijk in het buitenland is voltrokken, kan het nodig zijn om de Nederlandse scheiding in het betreffende land te laten erkennen. Dit proces kan variëren, zeker als dit buiten Europa moet worden erkend. Wij helpen u ook met deze kwesties. 

 1. Verevening van pensioen

In Nederland kennen we de Wet op de Pensioenverevening. Die wet is echter alleen van toepassing op in Nederland opgebouwde pensioenen. Wat te doen met in het buitenland opgebouwde pensioenen. Daar gelden andere regels voor. Of en zo ja hoe deze pensioenen moeten worden verdeeld zal door ons kantoor worden vastgesteld.

 

Bij Kuppers & Odekerken begrijpen wij de complexiteit van internationale scheidingen. Niet iedere familierecht advocaat is in staat om u op een goede manier te adviseren. Het is echt een aparte specialisatie waarvoor Linda Küppers een intensieve opleiding heeft gevolgd en inmiddels al veel ervaring heeft opgedaan. Belt u gerust met ons kantoor voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 
Women Supporting Women
Van conflicten naar samenwerking: de kracht van Pa...
 • Küppers & Odekerken Advocaten

  Ginnekenweg 185

  4835 NA Breda

  T 076-5611265

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  kuppersodekerken.nl